Vakbarát vagy szegregált honlapok – egy tesztelés margójára

A minap egy tematikus levelezőlistán jelent meg egy felhívás egy látássérült sorstársunktól. A Pécsett tevékenykedő Kerek Világ Jóléti Szolgálat Alapítvány vak munkatársa egy olyan akadálymentesítési munkacsoportban dolgozik, mely egy látás- és egy mozgássérült személy és egy kísérő részvételével Pécsen belül teszteli és véleményezi a tervezett vagy már megvalósult akadálymentesítési beruházásokat, illetve javaslatot is tesz azokra. Most Pécs város honlapjának akadálymentesítése van soron. Ezért tesztelési felhívást tettek közzé a www.pecs.hu és a vakbarat.pecs.hu honlapokra, látássérült felhasználóknak.
Ami engem illet, kapásból nem foglalkoztam a vakbarát honlappal, mert általánosságban az a véleményem, hogy egy honlap úgy biztosítja az egyenlő esélyű hozzáférést, ha a felület mindenki számára kényelmesen és hatékonyan használható, és nem utolsó sorban még élvezhető, esztétikus is. Sok rossz tapasztalatom van az általam csak szegregáltnak vagy „gettósítottnak” nevezett vakbarát honlapokkal. Már eleve furcsa ez a megkülönböztetés, hiszen egy mozgáskoordinációs problémákkal élő személy számára ugyanúgy kéne speciális honlap, és akkor még nem is beszéltünk az értelmi fogyatékosoknak készítendő könnyen érthető változatokról. Márpedig ezeknek a csoportoknak az érdekei bizony a honlapok akadálymentesítésekor is – hasonlóan az utcai vagy épületen belüli fizikai akadálymentesítéshez – gyakran egymásnak ellentmondóak, esetleg egyenesen összeegyeztethetetlenek, pl. a gyengénlátóknak előnyös nagyobb betűméret problémát okoz a mozgássérülteknek, mert így többet kell használniuk a navigálógombokat, mivel egy képernyőre kevesebb szöveg fér így ki. Eszerint tehát minden fogyatékos csoportnak kéne külön spéci honlap? Akkor viszont miért csak a vakoknak van ilyen?

A vakbarát honlapok készítésének „ősi” alapelve volt, hogy az ne tartalmazzon képeket, egyszerű felépítése legyen, kontrasztos megjelenéssel bírjon. A problémák éppen ott kezdődtek, hogy egyes szembetegségek esetén más és más az előnyös kontraszt, pl. általában többen preferálják a fekete háttéren a fehér vagy élénksárga betűket, de egyeseknek ennek az inverze a kedvezőbb. Problematikus a betűk mérete is, ezért később már megjelentek a méretezési lehetőségek. Közben arra is rájöttek, hogy ezek a vakbarát felületek hasznosak lehetnek a mobiltelefonnal vagy vezetékes telefonon keresztül internetezőknek, mert használatuk gyorsabb, kevesebb információ letöltését igényli. Ma viszont már a Jaws for Windows segítségével könnyen navigálhatunk azokon az oldalakon is, amik képeket, több menüt vagy más elemeket is tartalmaznak, és a flash-animációk kikapcsolására is van lehetőség. Ettől kezdve szerintem igencsak újragondolásra szorul a vakbarát honlapok kérdése. Ehhez már több útmutató is ad segítséget magyarul is, de a legrészletesebbek még mindig csak angol nyelven érhetőek el.

Visszatérve Pécs városának honlapjára, tegnap este nekibuzdultam a tesztelésnek, amit bárki megtehet, ha ellátogat a www.pecs.hu webcímre. Első látásra egy nem túl bonyolult honlappal találkoztam, amin, úgy tűnt, minden információ elérhető, a menüpontok nevei kifogástalanul olvashatóak, az egyes menükön belül is elérhetőek az információk és a további navigációs lehetőségek. Az eredménnyel tehát elégedett voltam, és nem éreztem szükségét egy vakbarát verzió kialakításának.

Hasonlóan szerencsésen kialakított, vakon is kifogástalanul használható a www.budapest.hu címen elérhető Budapest Portál. Ehhez az oldalhoz már kb. 5 éve készült vakbarát változat, ám sok panaszt hallottam arról, hogy tartalmát ritkán frissítik, illetve hogy az egyébként hatalmas információmennyiségnek csak egy része érhető el rajta. De vajon mi, és ki is dönti el, hogy mi lehet fontos egy vaknak, aki interneten felkeresi ezt a honlapot? Erre jómagam nem tudok válaszolni, mert a vakbarát verziót sose használtam, teljesen jól boldogulok a mindenki számára elérhető változattal is.

Vannak viszont kifejezetten rossz tapasztalataim nem akadálymentes honlapokkal. Több olyan oldallal is találkoztam már, amik Jaws-zal vagy meg se szólaltak, vagy csupa értelmezhetetlen linket mutattak. Ilyen többek között az egyébként állami fenntartású Energiaközpont KHT honlapja (www.energiakozpont.hu), akik többek között a lakossági energiamegtakarítási beruházási pályázati lehetőségeket kezelik, pl. fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere vagy megújuló energiaforrások használatának támogatása. Na, ez pl. mennyire is fontos egy vaknak? Hát, nekem tavaly igencsak az volt, és bizony nem boldogultam látó segítség nélkül. Másik példának ott van a www.disabilityknowledge.org. Ez az oldal, bár kifejezetten a fogyatékosság témájával kapcsolatos tudástár összeállítása céljából jött létre a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán, sose volt akadálymentes, a menüben csak totózással lehetett megtalálni az általunk keresetteket az értelmezhetetlen nevű linkek között, egy designváltás óta pedig 6-os Jaws-zal abszolút használhatatlan, 9-es Jaws-verzióval pedig a korábbiakhoz hasonolóan működik. Egy étterem esetében találkoztam azzal a megoldással is, hogy a szép színes és az ételek fotóját is tartalmazó étlap képként volt elérhető, így ezekhez az információkhoz látó segítő nélkül nem jutottam volna hozzá. De a www.netpincer.hu is készíttetett vakbarát változatot, ám annak normál felülete is teljesen akadálymentesnek volt tekinthető, a design megváltoztatása óta azonban a rendelés véglegesítése már csak a 9-es Jaws-zal működik. Azt pedig nem is tudom, hogy a fejlesztéssel létrejött új szolgáltatások beépültek-e a vakbarát verzióba.

Egyes esetekben viszont kifejezetten hasznos lehet egy vakbarát változat. Ismert példa a Volánbusz menetrend oldala, aminek közkívánatra készült vakbarát változata még évekkel ezelőtt. Lényegében az eredeti oldal is teljesen működőképes volt Jaws-zal, leszámítva azt az aprócska problémát, hogy a keresést nem lehetett elindítani, mivel a Jaws segítségével nem volt elérhető a link. A társaság pedig a probléma kijavítása helyett egy külön vakbarát felület kialakítása mellett döntött. Az így elkészült oldal viszont minden szükségtelen információt nélkülöz, megkönnyítve ezzel a menetrendinformációk gyors elérését. A MÁV hasonló szolgáltatásának tudomásom szerint nincs vakbarát változata, sok is rajta a hír, a reklám, a flash animáció, de azért még mindig lehet vele menetrendet tanulmányozni, még ha kicsit körülményesen is.

De a kedvencem mégiscsak az, mikor egyes webfejlesztők úgy gondolják, hogy egy honlap attól lesz akadálymentes, hogy az ott található szöveges tartalmat felolvassák és az hangfile-ban tárolódik, illetve indul el a lejátszása. Az ilyen tartalom viszont nem akadálymentes, hiszen nem lehet benne keresni, muszáj végighallgatni még akkor is, ha tudjuk, hogy az általunk keresett információ a szöveg végén található, nem lehet belőle egyes fontos adatokat egyszerűen kimásolni, és tudtommal az ilyen oldalakon nem megoldott a beszélő navigáció, tehát valójában nem is akadálymentesek, pl. Jaws nélkül látó segítségre lehet szükség a lejátszáshoz.

Több olyan adatot is hallottam már, amik a honlapok akadálymentesítettségének arányaira vonatkoznak, egyesek nyilatkozatai szerint a honlapok 50, ám mások szerint 80%-a használhatatlan vakon. Hát, én inkább az előbbinek hinnék, de még azt is feltűnően soknak tartom. Kérdés persze, hogy egyáltalán mit is értünk nem akadálymentesített honlapon? Azt, ha Jaws-zal meg se nyikkan, ha a menürendszer nem értelmezhető, ha a szöveges tartalmak kép formában vannak föltéve, ha egyes információk nem hozzáférhetők, vagy ha nincs külön vakbarát felület? Hát, mindre van példa.

A vakbarát oldalakkal mindezeken kívül van még egy nagy probléma. Mégpedig a megtalálásuk. Kicsit olyan ez, mint a metróállomásokon elhelyezett Braille-térképek, amikhez nem vezet vezetősáv, tehát egy vak utas, hacsak nem tudatosan keresi, véletlenül bizony nem fog rátalálni. És ez még sokkal nagyobb probléma a direkt nekünk készült tapintható látnivalóknál. És így van ez az interneten is. Vagyis még rosszabb a helyzet. Nincs ugyanis egységes formátuma a vakbarát felületekre való hivatkozásnak. Egyes oldalak esetében ez a változat a domain elé illesztett vakbarat szó segítségével érhető el, míg máshol a webcím után beírt /vakbarat vezet eredményre. Ezen kívül pedig vannak olyan honlapok, ahol a menüben jelenik meg a vakbarát oldal linkje. Csakhogy ez sem egységes módon van elnevezve. Általánosan legelterjedtebb a „vakbarát oldal” vagy „vakbarát felület” megnevezés, de vannak ennél sokkal cifrábbak is. A www.mek.oszk.hu-n pl. „akadálymentes szöveges felület” néven fut a dolog, míg máshol találkoztam már a „vakok oldala” vagy a „gyengénlátó változat” linkekkel is, amik amellett, hogy kissé kitekerten vannak megfogalmazva, még szakmailag is furcsák. A „gyengénlátó változat” megjelölés egyébként szintén egy közintézmény, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu) Jaws-zal egyébként teljesen jól használható honlapján található. Ennél pedig már csak az a rosszabb, amikor a vakbarát link alt mezőjét nem töltik ki, és az képként jelenik meg, így pl. a www.hozzaferes.hu honlapon, ami egyébként a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány tananyagfejlesztési projektjének saját honlapja, ahol többek között infókommunikációs akadálymentesítéssel is foglalkoznak. Itt a vakbarát link a „images blind icon” nevű link alatt rejtőzik, de vannak ennél cifrábbak is. És persze az sem mellékes, hogy a vakbarát felület linkje hol is helyezkedik el. Egy munkaközvetítő cég, a Jobpilot (www.jobpilot.hu) pl. néhány éve rettenetesen büszke volt arra, hogy ők csináltak vakbarát honlapot. Csak épp azt a hibát követték el azon túl, hogy a speciális felületre csak a töredékét rakták fel az információknak, hogy az oda vezető linket az oldal közepén, egy a Jaws-ot meghülyítő flash-animáció szomszédságában helyezték el, amit aztán észrevételeim hatására átraktak a honlap tetejére. Ettől persze az információs problémák továbbra is fennálltak.

Bár fent rengeteg példát felsoroltam, a lista korántsem teljes, mindez csak töredéke annak a sok tapasztalatnak, amit hosszú évek internethasználata és sorstársaimmal folytatott ezirányú beszélgetéseim vagy levelezéseim során összegyűjtöttem. Ezt a pár példát csupán szemléltetésnek szántam, de még számos hasonló esetet tudnék említeni.

És mindennek fényében most mindenki megnézheti a vakbarat.pecs.hu-t is. Információhiány itt is van rendesen, ráadásul még abban is eltér az oldal a látássérültek számára kívánatostól, hogy először egy szövegbe botlik a Jaws, és csak azután, az oldal alján található az igencsak megkurtított menürendszer. Emellett egyáltalán nincs az oldalon betűméret vagy kontraszt változtatási lehetőség, márpedig egyáltalán nem biztos, hogy az eredeti sötétkék háttér minden gyengénlátó olvasó számára ideális.

Ajánlom tehát minden megrendelő és webfejlesztő figyelmébe a W3C szabványt, illetve azt a szemléletet, miszerint az elvárásnak és az eredménynek egy mindenki számára hozzáférhető honlapnak kell lennie!

Forrás: VakInfo.hu

Posted in Egyéb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük