Felolvasó szoftverek

Hírmondó felolvasószoftver letöltése (teljes verzió) >>

Hírmondó (magyar)

A Hírmondó egy speciális internetböngésző, amely a honlapokon található szövegeket jól érthető, élethű hangon olvassa fel, és segíti az oldalak közti navigálást a vakok, és gyengénlátók számára.

Speakboard felolvasószoftver letöltése (demó) >>

SpeakBoard – A beszélő számítógép

A SpeakBoard egy olyan egyedülálló program, aminek segítségével magyar nyelven, természetes hangzású női, vagy férfihangon, tudja felolvastatni Word dokumentumait, e-mailjeit, az Interneten található weblapokat, pdf dokumentumokat, szöveges állományokat és minden más a képernyőjén megjelenő szöveget.

Minimális hardver követelmények: Pentium II. 300 MHz, 64 MByte memória, 100 MByte szabad hely a merevlemezen, Windows kompatibilis hangkártya A minimális szoftver követelmények: Windows 98, Internet Explorer 4.0.

A gyengénlátók is használhatják a SpeakBoard programot a képernyőn megjelenő apró feliratok felolvasására, vagy akár hosszabb dokumentumok meghallgatására is, úgy, hogy közben a képernyőn követhetik az elhangzottakat. A felolvasás közben megjelenő szövegek tetszőlegesen nagyok lehetnek, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatók. A betűméretek növelhetők.

A program képes felolvasni a Word dokumentumokat, e-maileket. Bármely szöveges fájlt (.txt) kijelölés nélkül is felolvastathat. Szöveges állományokat lehet átalakítani wav-ba.

Képes a vágólap tartalmát is, weblap szövegeket is felolvasni. A felolvasó program mindig azt olvassa fel, ami le van írva. Éppen ezért használható szövegek ellenőrzésére is, hiszen az elütéseket, elírásokat jobban észre lehet venni a szöveg meghallgatásakor, mint többszöri átolvasás után.

AMIS DAISY 3 beta 4-könyveket lejátszó program (Beta) >>

NVDA képernyőolvasó (nyílt forráskódú) >>

A NonVisual Desktop Access, röviden: NVDA névre hallgató alkalmazás, tulajdonképpen nem más, mint egy, a Microsoft Windows operációs rendszereken futó, ingyenesen beszerezhető képernyőolvasó.

A program talán legnagyobb előnye a konkurenciával szemben, hogy ingyenes és nyílt forráskódú – előbbi előnyt nyilván senkinek nem kell magyarázni, utóbbi pedig azért nagyon fontos, mert a programozás mindenki számára elérhető, aki ért hozzá, így a lehető legdinamikusabb fejlődés érhető el.

A programot fel kell telepíteni a Windows-t futtató pc-re. A szoftver támogatja a ma leggyakrabban használt Windows operációs rendszereket, így például a Windows XP-t, a Vista-t, de a legújabb Windows 7 rendszert is használhatóvá teszi.
Az alkalmazás már telepítés közben is beszédtámogatást nyújt, így akadálymentesen feltelepíthető, a használat pedig, azonnal megkezdhető.
A napokban jelent meg a 2014.4-es verziója, amely szinte minden téren újdonságokat kínál. A legfontosabb előrelépés mindenképp az úgynevezett képernyőhurok megjelenése, amely egy, a program és a videokártya közti interfész, így az NVDA sokkal több információ felolvasására képes, együttműködvén így olyan programokkal is, amelyeket eddig nem tudott felolvasni.
Ezen túlmenően a program már a Google Chrome webböngészőt is támogatja, a támogatás pedig folyamatos fejlesztés alatt áll. A szoftver szinte a kezdetek óta együttműködik a méltán népszerű Firefox böngészővel is, sőt az Internet Explorer támogatása is megvalósul valamilyen szinten, így tehát a böngészők közül is lehet már válogatni.
Az ezelőtti stabil verzióhoz képest további újdonság, hogy rengeteg hibajavítást eszközöltek, valamint az átlag user számára igen szembetűnő lehet a Windows Live Messenger szoftver gördülékenyebb kezelése is.
A program rengeteg nyelvet támogat, köztük a magyart is, így tehát a felhasználói felület magyar nyelvre van fordítva, illetve a beszédszintetizátor is a magyar nyelv kiejtési szabályai szerint szólal meg. Igen széleskörű beállítási lehetőség áll rendelkezésre, szabadon állíthatjuk például a beszéd sebességét, az intonációt, de többféle hangkarakter közül is választhatunk, kinek-kinek saját ízlése szerint.
A program támogatja a braille-kijelzőket is.
A képernyőolvasók piacán egyelőre egyedinek tekinthető az ún. beszédnéző funkció, amelynek használatával egyenesen a fejlesztőknek küldhetjük el, hogy a program egy, vagy több bizonyos alkalmazásban mit olvas fel, hogyan viselkedik, elegendő, vagy hiányos információkat közöl. Tulajdonképpen ez is a minél dinamikusabb fejlesztést szolgálja.

A program mindenki számára ingyenesen elérhető, az összes összetevőjével együtt. Itt ütközik ki az ingyenesség egy igen nagy hátránya is: a program a nyílt forráskódú, szabadon programozható, ám minőségben nem mindig kielégítő Espeak beszédszintetizátort használja a képernyőn megjelenő szövegek kimondására. Ez a beszédszintetizátor is tökéletesen érthetően beszél, ám hangminőségben, hangsúlyozásban sajnos elmarad azon fejlesztésektől, amelyek kereskedelmi forgalomban vannak.
Néhány külföldi cég készít beszédszintetizátorokat, ám ezekért nyilvánvalóan komoly összegeket kellene fizetni a fejlesztőknek. Pillanatnyilag a honosító csapat támogatókat keres jól érthető magyar beszédszintetizátor elkészíttetéséhez, amely ugrásszerűen megnövelhetné a program népszerűségét, elsősorban a magyar felhasználók körében.
Aki kedvet kapott a program kipróbálásához, vagy csak érdeklődik a számítógép-használat ezen speciális területe iránt, az látogasson el az NVDA magyar oldalra, ahol további információkat talál a programról, de akár ki is próbálhatja – a program hordozható verzióban is letölthető, így még telepíteni sem kell.
Ingyenesen letölthető a hazai webhelyről, illetve a hivatalos NVDA weboldalról is.

Forrás: Vakinfo.hu

JAWS for Windows 14.0 képernyőolvasó szoftver

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyűleütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával lehetővé teszi a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, az Internet Explorer böngésző, és sok más népszerű program használatát.

A 14.0 verzió legfontosabb újdonságai a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerek támogatása, valamint a Nuance Vocalizer beszédhangok használata. A JAWS for Windows magyar változata a Profivox beszédszintetizátor mellett tartalmazza a Vocalizer Compact Eszter hangot, továbbá az optikai karakterfelismeréshez szükséges Omnipage OCR szolgáltatást. Több idegen nyelvű hangkarakter, és a magyar hang jobb minőségű változata letölthető a Freedom Scientific Vocalizer Direct Voices weboldaláról.

Forrás: www.infoalap.hu/jaws/